Honlapunk azért használ Cookiekat, hogy fokozza az Ön által használt élményt. Honlapunk használatának folytatásával Ön hozzájárul a Cookie-k használatához.

Egzotikus összetevő: Feketebors

Egzotikus összetevő: Feketebors

Sokan a húsleves ízesítőjeként bélyegzik meg a feketeborsot, azonban a legnagyobb divatházak is előszeretettel használják parfüm termékeikben. Dolce & Gabanna, Coco Chanel, Versace, csak egy pár példa azokra a designerekre, akik esküsznek erre az érdekes, egzotikus és rendkívül aromatikus összetevőre.

Az európai ember keveset tud a bors igazi erejéről, hiszen mire az öreg kontinensre érkezik, addigra már számtalan változáson átesik, akárcsak az étkezésre szánt gyümölcsök. Magyarországon és Európában a bors csak egy erőteljes fűszer, amit elsősorban levesekben és salátákban használnak, de azt már kevesen tudják, hogy a feketebors valójában zöld színű. 

 

 

Mi is az a feketebors

 

A feketebors (Piper nigrum) a trópusokon őshonos cserje, mely fürtökben hozza csonthéjas termését. Az egyik legismertebb és legkeresettebb fűszer. A feketebors néven ismert fűszer a cserje kifejlődött, de még éretlen állapotban szüretelt szemei, melyeket hosszan, napon szárítanak ki. Így nyerik el sötét vagy fekete színüket. A feketebors a paprika után a magyar konyha legnagyobb mennyiségben használt fűszere.*

 

A feketebors a divat világában inkább férfi, mint női szereplő, mert elsősorban markáns férfi illatok összetevője szokott lenni, de néha női illatokat is megbolondítanak vele a parfümőrök. 

 

 

 

 

"Szerencsés helyzetben vagyok, mert személyes tapasztalatom is van a feketeborsról. Borneóban, amikor idegenvezetőnk egy kis tisztásra kalauzolt minket, ahol termesztették a feketebors palántákat. Kinézetre  szőlőhöz volt hasonlatos, csak mókásabb, ugyanis ember nagyságú, henger alakú futtatott növényről van szó. Helybéliek javaslatára megkóstoltuk a termését. Volt kis meglepetés a felajánlásban, hiszen már megfőzve is olykor kellemetlen ereje van, nemhogy nyersen...gondoltam én! A kíváncsiságom azonban nem hagyott nyugodni, úgyhogy éltem a lehetőséggel. Életem egyik meghatározó gasztronómiai élménye volt, teljesen megváltoztatta azt, amit a borsról eddig tudni véltem. Nyersen egyáltalán nem erőteljes, ellenben ami megdöbbentő volt, hogy szinte aromabombaként érződött a hatása. Egészen leírhatatlan, csodás élmény volt!"



Feketebors tartalmú illatok a teljesség igénye nélkül 

 

Chanel Bleu De Chanel

Chanel Allure Homme Sport

Yves Saint Laurent Black Opium

Dior Sauvage

Hermes Terre d'Hermes

Versace Crystal Noir

Montale Intense Pepper
Lancome Miracle

Carolina Herrera Bad Boy

Burberry Hero

Calvin Klein Euphoria Man

 

*Forrás: Wikipédia

Tartalomhoz tartozó címkék: Érdekességek feketebors
Az oldal tetejére