Honlapunk azért használ Cookiekat, hogy fokozza az Ön által használt élményt. Honlapunk használatának folytatásával Ön hozzájárul a Cookie-k használatához.

A legritkább és leggyakoribb parfümös összetevők

A legritkább és leggyakoribb parfümös összetevők

A parfümök számos különböző összetevőből állnak, amelyek egymással tökéletes harmóniát alkotnak és együttesen hozzák létre csábító, erőteljes vagy éppen lágy illatukat. Vannak olyan összetevők, amelyek a legtöbb parfümben megtalálhatóak, míg mások ritkábban fordulnak elő. Ebben a cikkben ezek alakulását vizsgáljuk, pontosabban azt, hogy melyek a leggyakoribb és legritkább parfümös összetevők.

Nézzük először azokat az összetevőket, amelyeket rendszeresen felfedezhetünk a parfümökben.

 

A leggyakoribb összetevők

A leggyakoribb parfümös összetevők között találjuk az aldehideket, az ambroxant, a citrusfélék illóolajait, a vanília-kivonatot és az egzotikus fűszereket.

Aldehidek

Az aldehidek olyan illatanyagok, amelyeket a parfümökben gyakran használnak, mivel intenzív illatot kölcsönöznek a parfümnek. Aldehideket találhatunk például az alábbi parfümökben:

1. Chanel Chanel No.5 EDP női

2. Chanel No.5 L' Eau EDT női

3. Kilian Vodka on The Rocks EDP uniszex

4. Diptyque Fleur De Peau EDP uniszex

 

Ambroxan

Az ambroxan egy természetes illatanyag, amely az ámbra illatára hasonlít, és szintén gyakori összetevője az olyan modern parfümöknek, mint például:

1. Givenchy L'Interdit EDP női

2. Giorgio Armani Sí EDP női

 

Citrusfélék illóolajai: narancs, citrom, lime

A citrusfélék illóolajai, mint például a narancs, a citrom és a lime is gyakori összetevők az illatokban, mivel frissítő jegyeikkel kiválóan alkalmasak üde, mindenekelőtt tavaszi-nyári illatok keveréséhez. Néhány példa olyan parfümökre, amelyekben ezen összetevők dominálnak:

1. Angel Schlesser Flor De Naranjo EDT női

2. Chanel No.5 L'Eau EDT női

3. Bvlgari Man Wood Essence EDP férfi

4. Acqua Di Parma Colonia Club EDC uniszex

 

Vanília

A vanília-kivonatot szintén gyakran használják parfümökben, mivel kellemes, édes illatot kölcsönöz nekik. Elsősorban az őszi-téli hónapokra ideális illatokban találkozhatunk vele, ugyanis melegséget és kifinomultságot sugároz, amely hidegebb időjárási körülmények között tud leginkább érvényesülni, de természetesen vannak kivételek, így egyes vaníliát tartalmazó illatok a tavaszi, sőt a nyári hónapokra is megfelelőek lehetnek. Az alábbiakban néhány példát láthatunk vaníliát tartalmazó parfümökre:

1. Lancome Idole Aura EDP női

2. Chloé Atelier Des Fleurs Vanilla Planifolia EDP női

3. Viktor&Rolf Spicebomb Extreme EDP férfi

4. Thierry Mugler Les Exceptions Oriental Express EDP uniszex

 

Egzotikus fűszerek

Az egzotikus fűszerek, mint például a fahéj és a szegfűszeg, szintén gyakori összetevők, mivel kellemes, meleg illatot kölcsönöznek a parfümnek, így ezeket is előszeretettel használják a parfümiparban őszi-téli illatok előállítására. A fahéj és a szegfűszeg kombinációjának érvényesítésére jó példák:

1. Diesel Plus Plus Masculine EDT férfi

2. Christian Dior Sauvage Elixir férfi

3. Tom Ford Lost Cherry EDP uniszex

 

Most, hogy már láttuk, hogy mely összetevők azok, amelyek nagy valószínűséggel előfordulnak egy parfümben, nézzük meg azokat is, amelyek felhasználása jóval ritkábban jellemző.

 

A legritkább összetevők

A legritkább parfümös összetevők között találjuk az aglaia-kivonatot, a denevérürüléket és a castoreumot.

Aglaia-kivonat

Az aglaia-kivonat egy nagyon ritka, virágos illatanyag, amelynek nagyon magas az ára, így csak a nagyon drága parfümökben fordul elő.

 

Denevérürülék

A denevérürülék kivonata egy másik nagyon ritka és drága összetevő, amelyet borsos ára és erőteljes szaga miatt a legtöbb parfümkészítő inkább kihagy az összetevők közül. Helyette olcsóbb és könnyebben hozzáférhető jegyekkel gazdagítják illataikat.

 

Castoreum

A castoreum pedig a hódok végbele mellett található mirigyből származó váladék, amelyet gyakran használnak a parfümökben, de az utóbbi években egyre kevesebb parfümkészítő alkalmazza, mivel a parfümiparban is törekednek a környezet védelmére és az egyre természetesebb, akár vegán összetevők felhasználására.

 

Fontos megjegyezni, hogy a parfümök összetétele nem csak az illatanyagokból áll, hanem tartalmazhatnak szintetikus összetevőket is. Ezeknek az összetevőknek nincs természetes forrása, ugyanis a parfümgyártók általában különböző laboratóriumokban állítják elő őket. Előnyük az állandó minőség és az alacsonyabb költségek, így sok parfümgyártó használja őket.

Összességében minden parfüm egyedi. A megfelelő, egymáshoz passzoló és egymással tökéletes harmóniát alkotó összetevők kiválasztása az illatkészítők feladata, akik állandóan új összetevőket fedeznek fel és használnak fel, így az összetevők listája mindig változik.

 

E cikk alapján láthatjuk, hogy mely speciális összetevőket kell keresnünk, ha valami igazán egyedi, prémium kategóriás illatra vágyunk. De természetesen a leggyakoribb összetevőket tartalmazó parfümöket se hagyjuk figyelmen kívül, ugyanis nem véletlen, hogy ezeket az összetevőket használják fel leginkább az előállításuk során. ;)

Az oldal tetejére