Honlapunk azért használ Cookiekat, hogy fokozza az Ön által használt élményt. Honlapunk használatának folytatásával Ön hozzájárul a Cookie-k használatához.

Így találd meg az igazit - hogyan válasszunk parfümöt?

Így találd meg az igazit - hogyan válasszunk parfümöt?

Parfümöt sokféleképpen lehet választani, de hogy hogyan találjuk meg az igazit, az már egy egészen más kérdés. Nyilván nem mindenki tud eljutni parfümtanácsadásra, vagy megfizetni egy parfümőrt, aki pontosan megtudja mondani, hogy milyen illat illik hozzá a leginkább. 

Új parfümöt kiválasztani mindig nehéz, megvásárolni jóval könnyebb egy újat, mint egy olyan döntést hozni, amely mellett akár évekig is letehetjük a voksunkat, amely annyira összetud nőni velünk, hogy az ismerősi körünkben egyből mi ugorjunk be, ha megérzik az általunk használt illatot bárhol máshol. Nehéz nagyon olyat választani, ami passzol hozzánk, és nekünk, bonyolultabb esetben még a párunknak is tetszik. A feladat nem egyszerű, hiszen a választék hatalmas és annyi finom illat van, hogy az ember legszívesebben mindet megvenné, de ez sem anyagi, sem a kihasználhatóság szempontjából nem előnyös. 

Nem csak a külső… vagy igen?

Ha bemegyünk egy parfümériába és nincs semmi konkrét elképzelésünk, akkor először csak a szemünkre hagyatkozhatunk. Ha megtetszik valamelyik üvegcse, akkor ahhoz fogunk odalépni első körben. Hiába rejti egy számunkra nem megnyerő külső a tökéletes illatot, ha nem fog meg elsőre, lehet, hogy soha nem próbáljuk ki. Szóval nyugodtan lehetünk ebben is bátrabbak, kísérletezgessünk kedvünkre.

Gondolkodj előre, hogy milyen illatot szeretnél

Milyen a személyiséged? Milyen a stílusod? Miket szeretsz csinálni? Ezek mind befolyásoló tényezők lehetnek. Ha a magassarkú, csinos ruha kombót részesíted előnyben, akkor valószínűleg nem valamilyen sportos illat lesz az igazi a számodra és így igaz fordítva is. A virágos, gyümölcsös, esetleg púderes illatokat kedveled? Vagy inkább a vizes, fás, citrusos esszenciákért vagy oda? Dögös legyen és szenvedélyes, vagy inkább valami visszafogott, elegáns, kifinomult? Millió lehetőség van. Ha ezeket nagyjából kigondoltad, máris szűkítetted a listát, ezek alapján már akár te is el tudsz kezdeni nézelődni a neten, hogy miket illatolj majd meg mindenképpen.

Hogyan teszteljünk?

Egy illat három részből áll: a fejillat, a szívillat és az alapillat. Tehát ha tesztelni akarunk egy illatot, akkor először fújjunk a tesztcsíkra, ha tetszik, jegyezzük meg. Egy átlagos ember orra nagyjából 3-5 illatot tud befogadni, tehát ennél többet nem érdemes kipróbálni egyhuzamban. Aztán válasszuk ki a kedvencünket és fújjunk belőle egy keveset a csuklónkra. Ezt követően figyeljük egész nap az illatot magunkon, hogy hogyan változik, meddig tart. Ezt a folyamatot addig ismételjük, ameddig meg nem találjuk számunkra a legmegfelelőbbet.

A piszkos anyagiak

Javasolt belőni egy árat, hogy mégis milyen értékben szeretnénk parfümöt választani, hiszen 2-3 ezer forinttól egészen 60-70 ezer forintig is találkozhatunk illatokkal, a niche illatok pedig még ennél is drágábbak lehetnek. Szóval döntsük el, hogy mennyit akarunk rászánni, kivéve, ha úgy vagyunk vele, hogy akár gyűjtögetünk is rá, ha pont a legdrágább portékába szeretnénk bele a polcon.

Perfume Etiquette

Csakis magadon tesztelj

Minden embernek van egy egyedi testillata, ezért nem fog egy parfüm sem úgy mutatni rajtunk, mint a barátnőnkön. Lehet, hogy rajta csodásan áll egy adott illat, rajtunk viszont lehet, hogy egészen más lesz. Tehát attól, mert az egyik ismerősünknek bevált egy parfüm, még nem biztos, hogy az nekünk is jó lesz, ezért is kell magunkon is kipróbálni.

Ha megtaláltuk a hozzánk leginkább passzoló illatot, az nem azt jelenti, hogy mostantól csak azt használhatjuk, sőt. Viszont jó, hogy van egy biztos pont, amivel nem lehet mellé lőni, ami a miénk, amit ha megéreznek az ismerőseink, egyből tudják, hogy a közelben vagyunk. Emellett évszakok szerint is meg szoktuk különböztetni az illatokat. Tavaszra és nyárra inkább valami vidámabb, friss, virágos, könnyed citrusos illatot szoktak ajánlani, az őszi-téli időszakokban pedig valami teltebb, mélyebb, édes fás-aromás illatokat. Természetesen ez nem szabály, de ha belegondolunk logikus, hogy a nagy melegben valami könnyedebb, frissebb illatra vágyik az ember, télen pedig jobban esnek a mély, forróbb illatok.

Érdekes módon a bőrünk és a hajunk színe is befolyásolhatja azt, hogy milyen illatok állnak jól a számunkra. Általában a sötétebb haj- és bőrszínnel rendelkezőknek az orientális, keleties illatok állnak a legjobban, a világos bőrrel és hajjal rendelkezők pedig nagy valószínűséggel a citrusos, gyümölcsös, virágos illatok között lelhetnek rá az igazira. 

Tudtad?

A Not a Parfum illat abban zseniális, hogy az illető saját bőrének szépségeit emeli ki, mindössze egyetlen összetevőből áll, ami nem más, mint hígított pézsma. Mint egy jó, láthatatlan testillat stylist. Ezért is van, hogy ez a ”parfüm” mindenkin teljesen másként hat.

 

Ezt olvastad már?

ÍGY TÁROLD A PARFÜMJEIDET, HOGY NE ROMOLJON MEG

ÍGY VÁLASSZ ILLATOT TAVASZRA

Iratkozz fel, hogy ne maradj le semmiről

 

 
Az oldal tetejére