Menü

Húsvéti illatajánló

Húsvéti illatajánló

Húsvét és az illatok hazánkban érthető módon teljesen egybeforrtak, köszönhetően a húsvéti locsolkodásnak köszönhetően. Ma már csak elvétve találkozhatunk e néphagyomány eredeti formájával, amikor a legények az eladósorba kerülő lányokat friss kútvízzel nyakon zúdítanak, mennyivel humánusabb az az urbánus szokás, hogy illatos vízzel, azaz kölnivel hintik meg a lányokat, asszonyokat. Viszont ennek a szokásnak köszönhetően terjed el az a pejoratív jelző a köznyelvben, miszerint egy erőteljes, de kevésbé kellemes illatot „bűzlik, mint a húsvéti kölni” illetnek. Pedig ennek nem feltétlenül kellene így lennie. Tudjuk, hogy vannak olyan húsvéti kölnik, amelyek apáról fiúra szállnak a családban, és valóban nem éppen kifinomult illatúak, de ma már az a trend figyelhető meg, hogy a locsolni kívánt legények és urak – tekintettel a lányokra, hölgyekre – jó benyomást keltve, bizony külön erre az alkalomra minőségi parfümöt vásárolnak. Már ha egyáltalán otthon találnak valakit, hiszen a legtöbb család ilyenkor az aktív pihenést, szórakozást választja, húsvéti programok százai várják az érdeklődőket, melyeket érdemes egy-egy jól megválasztott illattal megkoronázni. 

Klasszikus, nagybetűs illatok

Nagyon régóta én sem várom meg a locsolók hadát, hanem inkább az ország valamelyik szegletében keresünk érdekes programot, de bevallom, hogy az a bizonyos „brutális” illatfelhő hiányzik. Sok-sok esztendő alatt húsvét és az illatok összekapcsolódtak az emlékeimben, így kifejezetten szeretek ezekben a napokban, hetekben erőteljes, karakán, klasszikus parfümöt használni. Már tudom, hogy idén húsvétkor az új Gucci Bloom parfümöt fogom viselni. Hogy miért? A Gucci visszanyúlt a 70-80-as évek túlzóan adagolt virágos akkordjaihoz, rendkívül gazdag és komplex illatot adva, amelyben a tubarózsa balzsamos illata köré mézédes fehér virágokat komponáltak, puha és elegáns szantálfa alapokkal. Nőies, drámai és rendkívül trendi illat. 

Klasszikus alapokon nyugszik, és napjaink egyik slágerillata a Lancome Tresor La Nuit, amely az 1990-ben megjelent Tresor egyik legsikeresebb változata, csak éppen a 2010-es évekre hangolva. A kifinomult és érzéki illat fő karaktere a füstös pacsuli, amelyet édes és gyümölcsös akkordokkal élénkítettek fel. Praliné, kávé, marakuja, eper és karamell, mind ínycsiklandó finomságok, hát még az illatuk! 

Három nemzedék illatemlékeibe égett bele a Chanel No.5 klasszikus illata, s láttam már jó pár férfinél is, mint locsoló kölni. Most a fiatal generáció fedezi fel magának, hiszen a nemrég megjelent No.5 L’Eau kifejezetten fiatalos, energikus és mégis annyira Chanel! Én tavasszal előszeretettel használom, mert könnyed, de klasszikus egyszerre, a legpuritánabb outfitet is feldobja. Coco Chanel szerint nem lehet elég a kiegészítőkből, nos, az ő parfümjei, akár egy klasszikus, drága gyöngysor, megjelenésünk ékei lehetnek. 


Virágözön


Ha húsvét, akkor színpompás virágoskert jut eszembe, hiszen nálunk is gyermekkoromban mindig húsvétkor virágoztak édesanyám kertjében a legszínesebb, legillatosabb virágok. Legkedvesebb tavaszi virágom a tulipán, amelynek nincs kifejezett illata, mégis szintetikus parfümösszetevőkkel ma már élvezhetjük a tulipán különleges hangulatát: zöld-enyhén földes karakterű, lágy citrusos felhanggal. Üde, tiszta és ártatlan. Számomra a legszebb „tulipános” illat a Pure White Linen az Estée Laudertől. Mint a palackba zárt tavasz esszenciája, végtelenül törékeny, tiszta és friss. Fehér virágok, zöld jegyek és zamatos citrusok alkotják a parfümöt, az egyik legszebb tavaszi illat. 

A nárcisz az újjászületés szimbóluma, mi más is lehetne stílusosabb, mint húsvétkor nárcisz illattal körbevenni magunkat, hiszen maga a Húsvét, mint keresztény ünnep is, az újjászületésről szól. Sajnos manapság nem számít népszerű parfümösszetevőnek a nárcisz narkotikus és gazdag aromája, kétség kívül olyan parfümökben találhatjuk meg, amelyek az éledő nőiességet hangsúlyozzák. Számomra éppen ezért kedvelt parfüm a Dolce & Gabbana Dolce, mert finom nőiességét a meleg és puha összetevőknek (mint a pézsma és a kasmír) köszönheti, amelyeket élénk virágos akkordok pezsdítenek fel (nárcisz, papayavirág, vízililiom, amarillisz). 


Tudtátok, hogy a húsvétnak is van saját virága? Ez a húsvéti liliom, amely régóta hagyományos húsvéti virágnak számít. Fehér színe a húsvétot szimbolizálja, a tisztaságos, erényességet. Nem csoda, hogy a menyasszonyi csokrok kedvelt virága is. Ha nincs lehetőségünk liliomokkal körülvenni magunkat, érdemes egy szépen komponált liliom illatú parfümöt beszerezni, amely kihangsúlyozza viselője szépségét. Az egyik legnépszerűbb, tiszta liliomos illatok egyike a Cartier Baiser Vole (és változatai), amelyben a liliom finoman fűszeres, viaszos akkordját zöld jegyekkel és citrusos akkordokkal nemesítették. Elegáns és rendkívül nőies illat.

Illat egy kis csavarral


Imádom az olyan parfümöket, amelyekben a parfümösszetevők harmonikusan simulnak össze, de van benne egy kis csavar, amely feldobja az egész kompozíciót. A tavasz éppen alkalmas arra, hogy engedjünk a kísértésnek és kipróbáljunk olyan illatokat is, amely egy kis extrát nyújtanak, hiszen ilyenkor vagyunk a legbefogadóbbak. Vakmerőnek és rámenősnek érzem magam, ha Elie Saab Girl of Now illatát használom: alapvetően egy puha, selymes virágos illat, amelyet kis csavarral a pisztácia rendkívül feldob. 


Megkerülhetetlen parfüm napjainkban Paco Rabanne Olympea illata, amelyben a meglepően jól működő sós vanília akkordja mindent visz. Tavasszal, meleg napsütéses időben az Olympea Aqua kellemesen lágy és sós-vaníliás illata citrusok és vizes jegyek akkordjával lesz friss és üde. Magabiztos és modern illat, trendi nőknek ajánlva. 


Kihagyhatatlan a listából az egyik legmegosztóbb márka egyik megosztó illata, a Mugler Womanity. Ez az az illat, amely csak és kizárólag szélsőséges érzelmeket vált ki: vagy rajongást, vagy teljes elutasítást. Nem is csoda, hiszen Mugler mindig gondoskodik arról, hogy parfümberkekben közszájon forogjon a neve. A Womanity a füge megtestesült leképezése: a fügefa, a fügefalevél, a füge gyümölcs aromája mind megtalálhatóak benne, és ezt a fügerajongók rendkívül élvezik. Azonban a hatalmas csavar a kaviár akkordja, amelytől a füge zöld-fémes-krémes jegye sós aromát kap, s lesz kifejezetten érdekes illat. Merész, kísérletező kedvű hölgyek imádják! 


További hangulatos parfümök húsvétra: Ferragamo Signorina In Fiore, Nina Ricci Rose Extase, Chloe Fleur de Parfum, Hermés Twilly de Hermés, Chanel Gabrielle, Dolce & Gabbana The One EDT, Carven L’Eau de Toilette, Prada Infusion d’Iris

Dobos Andrea, Parfümblog

Keresés