Honlapunk azért használ Cookiekat, hogy fokozza az Ön által használt élményt. Honlapunk használatának folytatásával Ön hozzájárul a Cookie-k használatához.

Eddzük az orrunk Magyarország első illatmúzeumában!

Eddzük az orrunk Magyarország első illatmúzeumában!
A Pannonhalmi Főapátság legújabb attrakciója a gyógynövénykert illatmúzeuma, ahol a világ első igazán híres parfümjét is megismerheted.

2021 nyarán Pannonhalmán, a főapátság gyógynövénykertjében nyitotta meg kapuit Magyarország első illatmúzeuma. Az ezeréves bencés szerzetesi gyógynövénykultúrába betekintést engedő kiállítás különlegességét az adja, hogy nem csupán Magyarországon, hanem az egész régióban is ez az első ilyen tárlat. Hozzánk legközelebb Franciaországban működött csak hasonló múzeum – büszkélkedtek a megnyitón is.

A gyógynövényekből kinyert illóolajokat évezredek óta használták az illatszeripar és a különböző kozmetikumok alapanyagaként, valamint vallási szertartások kellékeként is. “Isten azért teremtette őket, hogy öröm, boldogság és remény kísérje az ember életét” – fogalmaz a honlapján az Illatmúzeum.

Parfümcsemegék a pannonhalmi illatmúzeumban

A több mint ezeréves apátság arborétuma Magyarország első történeti kertje lehet, ahol ma is több száz fa- és cserjefaj, valamint sok értékes gyógynövény nő. A madártanilag is izgalmas, sok hektáros arborétumot az 1960-as években természetvédelmi területté nyilvánították, amelynek felügyeletét a Fertő–Hanság Nemzeti Park végzi.

A pannonhalmi tárlaton az alapanyagok közül megismerkedhetünk a levendulával, az orvosi zsályával, a citromfűvel, a borsmentával és a kakukkfűvel, valamint a tömjén, a mirha, az ámbra, a pézsma, a pacsuli és a zsálya illatával. Bepillantást nyerhetünk, milyen körülmények között dolgozott egy parfümőr a 19. században, de azt is megtudhatjuk, hogy itt készült Európa első ismert parfümje is, amit I. Károly (a köznyelvben: Károly Róbert) ajándékozott negyedik feleségének, a Piast-házból származó Erzsébet királynénak az 1300-as évek első felében.

Egy parfümőr asztalát is megnézheted a pannonhalmi illatmúzeumban. (Fotó: Pannonhalmi Főapátság)
Egy parfümőr asztalát is megnézheted a pannonhalmi illatmúzeumban. (Fotó: Pannonhalmi Főapátság)

A „magyar királyné vize” valóban a világ első ismert, feljegyzett parfümje volt. “Sajnos a kreációt elnyelte a történelem vihara, mára már nem lehet kideríteni, hogy ki készítette, csak sejteni lehet, hogy rozmaring, levendula, menta, zsálya, majoránna, narancsvirág és citrom voltak az alapanyagai. Az illatot később 18. századi francia parfümőrök rekreálták, ettől fogva kapható világszerte” – magyarázta nemrég Szabó Márton bencés szerzetes a Képmás magazinnak. A parfümöt te is megszagolhatod az Illatmúzeumban!

Noha a tárlat egyik legfontosabb eleme Erzsébet királyné parfümje, a kiállításon az elmúlt 130-140 év ismert parfümjeit is megtalálhatod. Márton testvér ezek közül kettőt emelt ki a Blikk cikkében: egy Chanel parfümöt és egy két világháború között készült Estée Lauder-terméket.

Az előállítás minden lépését megismerheted az illatmúzeumban

Ha a pannonhalmai illatmúzeumba látogatsz, elsőként a gyógynövénykert helyben termesztett alapanyagaival ismerkedhetsz meg, majd felkeresheted a lepárlót, ahol desztilláció útján nyerik ki az illóolajokat. Ne feledd, az illóolajok elkészítéséhez rengeteg növényi részre van szükség: léteznek olyan illóolajok, amelynek egyetlen cseppje akár egy kosárnyi növénnyel is felérhet! Egy beszédes számadat: a pannonhalmi levendulákból átlagosan évi 110-130 liter illóolaj készül, ami 11-13 ezer üvegcsét jelent.

A múzeum épületeiben az előállítás folyamatait is megismerheted: látványmanufaktúrában követheted végig, hogyan jutnak el a különböző termékek a gyártásig és a csomagolásig. Itt találod majd az Illatmúzeum másik érdekességét, az illóolaj-lepárlót, ahová betakarításuk után a főapátság növényei kerülnek. További érdekesség, hogy a gyógynövénykert kialakításában Zólyomi Zsolt parfümőr, Magyarország orra is részt vett.

A tárlat egyik leglátványosabb pontja a parfümőr asztala, amely azt a látszatot kelti, mintha a munkával megbízott szerzetes csupán néhány pillanatra hagyta volna el a munkaállomását, hogy a látogató megtekinthesse, milyen tárgyakkal és alapanyagokkal dolgozik a mindennapokban.

A kiállítás során látott tárgyak egy része a főapátsági levéltárból és a rendi gyűjteményből került a polcokra. Sok olyan tárgy is van, amelyeket egy-egy szekrény elrejtett polcaiban porosodva álltak, arra várva, hogy felfedezzék őket.

Tényleg megéri felkeresni az illatmúzeumot!

A pannonhalmi illatmúzeum önállóan ingyenesen látogatható, csak akkor kell fizetned, ha tárlatvezetést is kérsz. Jó, ha tudod: a 30 perc körüli tárlatvezetés sem kerül sokba, a felnőtteknek fejenként 600 forintot kell érte fizetniük, a diákoknak és a nyugdíjasoknak pedig ennek a felét (vagyis 300 forintot) kell otthagyniuk a kasszánál.

Bár nagyon fiatal intézmény, a pannonhalmi illatmúzeum már a Sokszínű vidék 5 kihagyhatatlan látnivaló Pannonhalmán című válogatásában is helyet kapott, például a Boldog Mór-kilátó és a Lombkorona tanösvény mellett. Ha nemcsak a parfümök jelene, hanem a múltja is érdekel, keresd fel te is a pannonhalmi Illatmúzeumot!

A következő bejegyzésünkben a világ leghíresebb parfümmúzeumait fogjuk majd bemutatni. Ha nem szeretnél róla lemaradni, nézz vissza az oldalunkra később is!

Ha tetszett ez a bejegyzés, szívesen olvasnál még hasonló tartalmakat, kövess minket a Facebookon és az Instagramon is!

(Bevezető kép: az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Facebook-oldala)

Az oldal tetejére