Honlapunk azért használ Cookiekat, hogy fokozza az Ön által használt élményt. Honlapunk használatának folytatásával Ön hozzájárul a Cookie-k használatához.

A nagyobbik testvér: Puma márka története

A piaci versengés egyik legérdekesebb és talán legszomorúbb története is egyben az, ahogy a Puma megalakult. 

Hol kezdődött minden ?

Minden egy Nürnberg melletti kis faluban kezdődött 1920-ban Németországban, ugyanis ekkor határozta el Adolf Dassler, hogy apja nyomdokaiba lép és cipész lesz. Az első cipőit a család fürdőszobájában tervezte és olyan sikere volt, hogy 1924-ben bátyjával Rudolffal megalapították Gebrüder Dassler Schuhfabrik-ot és elkezdték a cipőiket gyártani. 24 évig minden tökéletesen működött, de egy politikai nézeteltérésen úgy összeveszett a két testvér, hogy többé szóba sem álltak egymással. A vállalkozás kettészakadt, Adidasra és Pumára. Hogy milyen áthidalhatatlan volt az ellentét a testvérek között, azt mi sem jellemzi jobban, mint hogy a szülővárosuk is két táborra szakadt, egyik fele Adit, másik fele Rudolfot támogatta.

 

A Puma sikere


Rudolf eredetileg a márkát Ruda-nak akarta hívni a neve után, de későbbiekben ezt Pumára változtatták. Az első márkajelzés egy D betűt átugró Puma volt, innen ered a márka neve. Már a különválás első évében megszületett az Atom névre keresztelt futballcipő, amely egyből hatalmas sikert könyvelhetett el. Egészen a mai napig rengeteg világklasszis futballista viselte a Puma termékeit, olyanok, mint Pelé, Maradona, Cruijff, vagy épp a még ma is aktív Aguero és Buffon. A 100 méteres síkfutás jelenlegi csúcstartója Usain Bolt is a Puma cipőjében érte el sikereit. 1998-tól pedig olyan neves cipőtervezőkkel működtek együtt, mint amilyen Jil Sander


A márka a cipőkkel aratott sikereit arra használta, hogy bővítse a sportszer és ruházati választékát. A 2000-es évek elején pedig a szépségiparban is letetették a névjegyüket és megkezdődött a 
Puma parfümök forgalmazása. Illatai elsősorban sportosak és frissek, a hölgyeknek szánt parfümök nagy részében a gyümölcsös és virágos jegyek dominálnak. 2002-ben született meg a Puma Flowing, amely már a második kiadását éli meg és az egyik legsikeresebb női Puma parfüm. Málna, viola, szilva és jázmin alkotja ezt a kellemes, édes esszenciát, amelyet bármelyik évszakban és akár sportoláshoz is nyugodtan használhatunk. A férfiaknak szánt illatok között a vaníliás és orientális illatjegyek az erősek, hőségben a Puma Sync és a Puma Aqua, ami frissítőleg hat. A Puma a parfümök terén is meghatározót tudott alkotni, de még nem robbant be az élbolyba, vajon befog?


Sajnos a testvérek ellentéte sosem oldódott meg. Bár egy temetőben nyugszik a két fivér, sírjaik a temető két ellentétes végében találhatóak. Az Adidas és a Puma közötti "háború" pedig ma is zajlik, amelyet Rudolf és Adolf Dassler fiai vívnak immár. 

Tartalomhoz tartozó címkék: adidas Érdekességek puma
Az oldal tetejére