Honlapunk azért használ Cookiekat, hogy fokozza az Ön által használt élményt. Honlapunk használatának folytatásával Ön hozzájárul a Cookie-k használatához.

Egy parfüm élete

Egy parfüm élete

Az egyik legszebb nap az életünkben mikor először tartjuk a kezünkben a kis drágánkat. Friss illata mélyen az orrunkba hatol és valami elképesztő extázist élünk át, ahogy gömbölydeden belesimul és ott pihen a kezünkben. Végre a miénk ez a csoda, amire oly sokat vártunk… A legújabb parfüm a kollekciónkba. Azonban egy parfüm élete már jóval azelőtt elkezdődik, hogy ezt a belsőséges pillanatot - csak ti ketten - átélhetnétek.

 

A parfümök hosszú és kifinomult utat járnak be, mielőtt eljutnak a vásárlókhoz. Az előállítás folyamata számos lépésből áll, előállításuk során pedig a minőség, az illat és a tartósság kulcsfontosságúak. És noha életetek legszebb napjait élitek át együtt, mint minden jónak, ennek is végeszakad egyszer. Engedjétek meg, hogy betekintést nyújtsunk abba, hogy hogyan alakul egy parfüm élete!

 

Születés és iskolás évek

Mint azt a Hogyan készülnek a parfümök cikkünkben bővebben kifejtettük, az első lépés a parfümök születésénél az illatkreáció, az illatkompozíció kitalálása egy parfümőr, parfümmester által. Ezt követi az alapanyagok kiválasztása és beszerzése, melyeknek minősége meghatározza majd a végeredményt. Az elkészített kompozíciót hozzáadják vízhez és alkoholhoz, alaposan kikeverik és hagyják érlelődni. 

Miután az illat megfelelően kifejlődött, palackolják és csomagolják. A parfüm üvegek tervezése és csomagolása is fontos, mivel az első benyomás meghatározza a vásárlói élményt, illetve védelmi szerepet is játszik a termék szállítása során.

 

 

Költözések időszaka

Miután palackozták és csomagolták az illatokat, a forgalmazás és értékesítés következik. A parfümök eljutnak a különböző elosztóhelyekre, például parfümériákba, áruházakba és olyan online kiskereskedelmi platformokra, mint a VIP Parfüm webáruház. 

Természetesen ekkor már találkozhatunk olyan reklámokkal és marketing kampányokkal, amelyekben a parfüm szerepel, hiszen fontos, hogy az elkészült kreációkat valamilyen módon bemutassák a nagyközönségnek és vásárlásra ösztönözzék a célcsoportot.

 

Karrier

Amint az általad megvásárolt termék hozzánk került, akkor nyer értelmet az élete, ugyanis ideális esetben elkezdjük használni. Természetesen a parfümhasználatnak is vannak szabályai, amelyet bővebben a Hogyan használd a parfümöt dokumentumban találhattok, ha feliratkoztok a hírlevelünkre. Például érdemes a parfümöt pulzuspontokra fújni, mint a csukló, fül mögötti rész, boka, hogy az illat intenzívebb és tartósabb legyen. De remek trükk az is, ha krémmel kenjük be először a parfümmel lefújandó testrészt. 

Noha a parfümöknek kifejezetten nincs lejárati idejük, illatuk az idő előrehaladtával enyhülhet. Ha azt szeretnénk, hogy a parfümjeink kifejezetten hosszú karriert fussanak be, akkor fokozottan ügyeljünk arra, hogy hogyan tároljuk őket. A tartósság és minőség megőrzése érdekében alkalmazzuk az alábbi tárolási szabályokat:

 

Tárolási hőmérséklet 

A parfümök esetében kerülni kell az extrém hőmérsékleti ingadozásokat. A legjobb hőmérséklet a tároláshoz körülbelül 15-20 Celsius fok között van. Ne tegyük ki a parfümöt hosszú ideig közvetlen napsugárzásnak, túl meleg vagy hideg helyeknek, ne tegyük őket radiátor vagy klíma közelébe. Ha lehet tároljuk őket sötét, zárt helyen, ezzel is megóvva a parfümjeinket a közvetlen napfénytől és a hőmérséklet ingadozásaitól. A legjobb, ha az eredeti dobozában tudjuk tárolni a parfümöt, mert ez megvédi a környezeti hatásoktól is.

Páratartalom

Kerüljük az ingadozó páratartalmat és a nedvességet. A fürdőszoba például nem ideális hely a parfümök tárolására, mivel a páratartalom magas lehet. Ebből kifolyólag a trópusi környezet sem a legideálisabb a parfümök számára.

Tartsuk zártan

A parfümöt mindig szorosan zárjuk be! Ez megakadályozza az illatok elpárolgását és a levegő bejutását, ami károsíthatja az illatot.

 

 

Nyugdíj

Egy igazán kiváló összetételű és minőségű parfüm, amelyet megfelelően tároltak, akár 5 évig is megőrizheti eredeti állapotát. Persze, ez az idő nagy valószínűséggel el sem érkezik, mert addigra már bőven kifújjuk a kedvenc illatainkat. Azonban fontos megjegyezni, hogy a parfümök illata az idő előrehaladtával enyhülhet, még akkor is, ha megfelelően tárolják. Azonban a fenti irányelvek betartása segíthet abban, hogy a parfümök továbbra is jó állapotban maradjanak, és hosszabb ideig élvezhessük azokat.  A lényeg, hogy ne hagyd a szekrényben porosodni a parfümjeidet, és egy-egy alkalomra tartogatni őket, hanem élvezd nap, mint nap, ahogy imádott illataid körül ölelnek és a környezetedben lévők pedig elhalmoznak bókjaikkal!

 

Búcsúztatás

Ha lejárt a parfümöd, vagy akár elfújtad az utolsó cseppig, akkor elérkezett az elválás keserű ideje. Amennyiben lejárt parfümről beszélünk, akkor eladományozhatjuk azt, vagy egy veszélyes hulladék gyűjtőpontra vihetjük, hogy minimalizáljuk a környezeti hatásokat. Ne öntsük lefolyóba, vagy ne dobjuk a háztartási szemétbe, mert ott akár szivároghat is!

Az üres parfümösüvegeket a legjobb, ha újra tudjuk hasznosítani. Egyre több gyártó készít már újratölthető üvegeket, vagy vásárolja vissza a már használt palackokat, de figyeljünk arra, hogy a csomagolás részeit, az annak megfelelő szelektív hulladékgyűjtőben helyezzük el! 

 

Az élet nagy körforgása

Valami véget ért, de ez egyben valami újnak a kezdete. Szerencsére nem kell sokáig bánkódnunk, ha búcsút kellett mondanunk egy parfümünknek, mert nagyon egyszerű a megoldás: vegyünk egy újat! Nem is feltétlenül muszáj ugyanazt az illatot és nem is muszáj ugyanabban a kiszerelésben. Sőt, a legjobb ha arra készülnünk, hogy amennyiben ugyanazt az illatot szeretnénk újra megvenni, az már nem lesz lehetséges az illatok folyamatos reformulálása miatt. Tulajdonképpen szinte minden egyes kiadással új illat születik és múlik el. 

A parfümök hosszú és bonyolult utat járnak be, mielőtt eljutnak a vásárlókhoz, és életük során számos hatás éri őket. A megfelelő tárolás és használat segíthet meghosszabbítani az illatuk élettartamát, míg a környezetvédelemre való odafigyelés fontos az utóéletükben. Végezetül, hogy egy klasszikust idézzek: Ez az élet nagy körforgása.

Hogy ne maradjatok ajánló nélkül, nézzétek meg ezeket az igazán életrehívó parfümöket:

Diesel Fuel For Life

Esprit Life By Esprit

Mexx Life Is Now

Salvatore Ferragamo Uomo Casual Life

Tom Tailor Urban Life

 

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Érdekességek friss illat körforgás
Az oldal tetejére