Termékek Menü

7+1 filmjelenet, melyben ikonikus szerep jut a parfümöknek

A parfümhasználatot mindig is emelkedett hangulat, valamiféle misztikum övezte a mindennapi életben. Miért lenne ez másként a filmekben? A filmekben szintén egy izgalmas pillanat a parfümhasználat, melyhez titokzatos, misztikus atmoszféra társul. Jelentőségteljes pillanat, mely tökéletes alkalom, hogy a film dinamikáját kicsit megtörje, nyugodtabb, intimebb környezetbe helyezze a szereplőket, vagy éppen fokozza a drámai hatást.

Ebben a blogbejegyzésben 7+1 filmet mutatok be, melyekben a parfümhasználat, parfümök jelenléte, vagy épp a parfümökről szóló dialógus ikonikusnak számít a parfümök világának ismerőinek.

 

1. Gone with the wind - Elfújta a szél (1939)

Kezdjük a klasszikusok sorát egy széles körben ismert remekművel. Megvan az a híres jelenet, amikor Scarlett belekortyol egy Eau de Cologne parfümös üvegbe, hogy Rhett ne vegye észre, hogy Scarlett brandyt fogyasztott? A jelenet híres és felejthetetlen, de semmi esetre se próbáld ki otthon, mert ez csak a filmek világában történhet meg. Ráadásul ott sem volt sikeres az akció, mert Rhett azonnal észrevette, amint megérkezett, hogy Scarlett alkoholt fogyasztott.

2. Dinner at Eight - Vacsora nyolckor (1938)

Jean Harlow meghallja, hogy szeretője közeledik a hálószoba felé. Ebben a pillanatban mi mást tehetne egy nő, aki hódítani szeretne? Megragadja parfümös üvegét és permetezi magára az ellenállhatatlan illatot. Jut bőven platina szőke hajára, hálóingére, és teste minden porcikájára. Nem is szimpla hódításról van itt szó, valójában magatehetetlenné szeretné tenni a mit sem sejtő szeretőt. A jelenet ikonikus, az illat, amit a csábító visel: Mitsouko.vip-parfum-vacsora-8kor.jpg
 

3. Life is a Banquet (2009)

A dokumentumfilm Rosalinda Russel munkásságáról szól, aki elnyerte az Academy Award-ot és a Tony Award-ot is. A dokumentumfilmben egy 1936-os forgatást is elmesél Rosalinda, amikor az Under Two Flags című filmet forgatták a sivatagban. Nagyon jó példa arra, hogy felesleges csak azért parfümöt viselned, hogy vonzóvá tedd magad a másik fél számára.

Egy sivatagi oázisba szerelmi jelenetére került sor, mely közben Russelnek problémája akad színész társával (Ronald Colman), aki nem akarta szájon csókolni Russelt. Mit tesz ilyenkor egy profi színésznő? Elmondása alapján egy fél üveg Listerine-t lehúzott, és töménytelen parfümöt permetezve magára visszatért a jelenetbe.

Telt az idő, de a csók nem sikerült, a rendező el akarta halasztani a jelenetet másnapra. Russel kétségbeesett, magához húzta Colman-t és addig csókolta, amíg lila nem lett a férfi arca. Sajnos a jelenet kevésbé sikerült jól, hiszen egy elcsúsztatott, színész csók sokkal jobban néz ki filmen, mint egy frontális, szájra adott csók.


4. The Women (1939)


A parfümök nagy szerepet játszanak ebben a filmben már az elejétől kezdve. Joan Crawford (a filmben Crystal Allen) eladóként tűnik fel egy parfüm kereskedésben. Norma Shearer (a filmben Mary Haines) férje betér a kereskedésbe, hogy vásároljon feleségének egy üveg parfümöt. A szegény jószág soha nem jön rá, hogy mi történt vele abban a kereskedésben.

Amikor Norma fülébe jut, hogy férje flörtöl a parfüm kereskedés sales asszisztensével, két barátnője (Rosalind Russell és Phyllis Povah) úgy dönt, meglátogatja a parfüm kereskedést és jobban szemügyre veszik Crystalt.

Természetesen Crystal azonnal rájön, mire készülnek és miért látogatták meg őt. Nagyon kedvesen viselkedik a két látogatóval, de van egy momentum, ami igazán ördögi ebben a jelenetben. Rosalinda Russell felemel egy parfümös palackot és szippant az illatből. Crystal azt mondja neki halk, selymes hangon: "Óh, nem gondolnám, hogy ez az illat illene a személyiségedhez, ennek az illatnak a neve: Oomph.

Az Oomph jelentése: minőség, az a plusz, amitől valaki izgalmas, energikus, szexuálisan vonzó lesz.

5. The Letter (1940)
 

William Wyler mesterműve ez a film, melyben Leslie Crosbie, egy malajziai gumitermelő felesége. Leslie legalább annyira kifogástalan és kifinomult, mint amennyire korrupt. A szorosan ellenőrzött és kontrollált Leslie nem visel parfümöt a bőrén. Ahogy a 19. századi jól nevelt hölgyek sem tették.

Milyen praktikához folyamodnak ilyenkor a hölgyek? Leslie a parfümös palackra helyezi sálját, és átengedi rajta az illatot. Látod, ahogy sétál, a levegőben lobog a sálja, húzza maga után az illattal együtt.

Fantasztikus megoldás, ahogy ezzel az apró momentummal még kifinomultabb, részletesebb képet kapunk a szereplő személyiségéről. Igazi balzaci mélylélektan ez Kedves Olvasó.

 

vip-parfum-the-letter.jpg
 

6. Meet Me in St. Louis (1944)


Ebben a filmben a számunkra fontos jelenetben Judy Garland karaktere kitalál egy ürügyet, hogy Tom Drake vele maradjon egy party után. Mi lehetne jobb ürügy, mint lekapcsolni a gázégőket a szobákban. Szobáról szobára járnak, egyszer csak Drake közelebb hajol Judy-hoz, és azt mondja neki: "Wáó, tetszik ez az illat." Judy kissé összerezdül, majd megkérdezi: "Tetszik? Ez az Essence of Violet, csak különleges alkalmakkor viselem." Drake nosztalgikus sóhajtással válaszol: "Pontosan az a fajta, amit a nagymamám hord." Judy arckifejezése mindent elmond a kijelentés után. Fantasztikus jelenet!

 

7. The Corn Is Green (1945)

Bette Davis egy szegény, walesi szénbányász ​​város tanára, John Dall az eminens tanítványt szerepében (Morgan Evans) tűnik fel. Joan Lorring játssza Bessie-t, Davis házvezetőnőjének lányát. (A házvezetőnő egy vicces jelenetben bevallja, hogy nem bírja elviselni saját lányát: "Soha nem tetszett, már születésekor az első pillantás alkalmával azt mondtam: Nem.”) Azt hiszem, ez mindent elmond Bessie személyiségéről.

Egy nap, amikor John Dall, az eminens diák rossz lábbal kel, csalódott és frusztrált, Bessie úgy dönt, elcsábítja. "Permeteztem egy kevés parfümöt a kezemre. Szeretnéd érezni?" Kinyújtja kezét tenyérrel lefelé. Morgan mély lélegzetet vesz, és azonnal, egy szó nélkül felmennek az emeletre. A következő dolog, amit megtudunk Bessie-ről, hogy várandós. Nem derül ki, milyen parfümöt viselt Bessie. Valószínűleg olcsó volt, mint Bessie maga. De kevesen tudnak azzal dicsekedni, hogy illatukkal ilyen azonnali eredményeket tudnak elérni.

 

+1. The Shop Around the Corner (1940)

Az utolsó pedig egy igazi ínyencség. A The Shop Around the Corner című film a magyar Illatszertár című színdarab alapján készült, melyben a karakterek egy parfüm üzletben dolgoznak. Ernst Lubitsch rendezte ezt a tökéletes filmet, melyt érdemes megnézni. Az Illatszertár című magyar színdarab pedig szinte kötelező a parfümök szerelmeseinek.